Workforce

Martin D35 Reimagined

Serienr. 21770913, bouwjaar 2018. Nieuw gekocht bij The Fellowship of Acoustics in Dedemsvaart op 6 mei 2019. Okay, ik wist dat ik door een meevaller eindelijk mijn al veertig jaar gewenste Martin gitaar kon kopen maar dat het op deze dag zomaar zou gebeuren was een pure overval. Mijn gewaardeerde collega/vriend Enrico Berretta belde mij op of ik zin had om even mee te gaan naar de “Fellowship”. Eigenlijk was ik aan het wachten op “songstress” Orit Shimoni die die dag bij mij aan zou komen. Zij bleek door omstandigheden pas een dag later naar Deventer te reizen dus ik kon mee met Enrico, totaal niet van plan om werkelijk met een gitaar terug te keren. De overmaat aan prachtige instrumenten en het vinden van precies dé gitaar waar je naar zoekt was echter té overweldigend. “…Dit is ‘m helemaal, ik heb nú het geld, waarom zou ik wachten…”. Van origine zat er geen pickup in de gitaar maar ik heb er op 16 mei 2019 een K&K pure mini pickup ingebouwd en een dag later heb ik de gitaar voor het eerst mee het podium op genomen. In de loop van 2020 heb ik de afstelling meer aan mijn smaak en spel aangepast. De kam heb ik drastisch omlaag gebracht en de hals iets holler waardoor hij wat “losser” en soepeler speelt en ik heb de originele zilverkleurige Grover stemmechanieken vervangen met een iets robuustere goudkleurige set van hetzelfde merk. Al bij al is het geluid er ook nog eens aanzienlijk op vooruit gegaan (of zou dat door het vele spelen komen?) Anyway… Martin heeft eindelijk zijn… Martin(!!) en sinds 2021 is het mijn belangrijkste podiumgitaar. Je zal ‘m overal waar ik speel tegenkomen…

Sigma DM12-4

Serienr.89061266, bouwjaar 1984. De “Koreaanse Martin”. Ik heb hem in 2011 overgenomen van Rosa Sky bassist Henk Mellema. De gitaar was tamelijk onbespeelbaar maar na secuur afstellen en een goed setje dunne snaren gaf hij zich gewonnen. Ondanks dat het een “laminaatje” is merk je wel dat het een goed gebouwd instrument is die behoorlijk goed klinkt. Nét even geen echte Martin maar dicht in de buurt… Ik heb er begin 2012 een pickup in gebouwd en was ze sindsdien een regelmatig maatje op het podium maar na de aanschaf van de Martin D35 voldeed de “undersaddle” pickup niet meer. Uiteindelijk heb ik in september 2022 de zaak omgebouwd. De pickup en zadel zijn vervangen door een exact gefinetuned massief benen exemplaar en ik heb een K&K Pure 12string pickup ingebouwd waardoor ik de gitaar op het podium weer samen met de Martin kan gebruiken. De gitaar klinkt nu ook nog eens onvoorstelbaar beter! Als laatste verbetering heb ik in september 2023 de originele, nogal gammele “no-name” mechanieken vervangen door een mooi Kluson setje.

Klira Golden Beach

Modelnr.204, serienr.781220, bouwjaar 1978. In mijn opdracht in Duitsland handgebouwde dreadnought. Toen kon ik ’t betalen… Er zit een Shadow piézo-element in de brug. Dit was sindsdien altijd mijn belangrijkste gitaar. In de loop der jaren zijn de meeste nummers hier op geschreven. Ik had ‘m ook bij zo goed als ieder optreden bij me. Sinds 2019 is hij min of meer met pensioen… In 2006 viel plotseling de originele slagplaat er af. Ik heb ‘m vervangen door een iets ander, zelf ontworpen en gemaakt exemplaar. Het verhaal achter deze gitaar is in 2009 in het boek “Notenmix” (de leukste Deventer muziekverhalen, Corps 9 Publishers, ISBN 978-90-79701) verschenen.

Cimar “Jumbo”

Modelnr.390, serienr.70212, bouwjaar onbekend. Ik heb ‘m tweedehands gekocht bij de niet meer bestaande winkel “Musica” in 1987. Ik had hem jaren eerder al eens zien hangen maar had er toen geen geld voor. Er zit een Shadow piézo-element in de brug. Deze Japanse gitaar kan zich, ondanks z’n vrij lage aanschafprijs, goed meten met duurdere gitaren. En buiten dat…, ik vind ‘m nog steeds erg mooi… Leuk feitje: Orit Shimoni bespeeld hem op ons gezamenlijke album “Lost and Found on the Road to Nowhere” uit 2018.

Takeharu WTK-100

Folk 12-str. serienr. 70680, bouwjaar 1977. Mijn eerste “echte” gitaar. Nieuw gekocht in 1978 bij “de Grauw” in Twello. Deze japanner heeft, niet lang na aanschaf een val van een metertje of zes op een marmeren vloer overleeft! (Mijn vader vond het nodig mij te pesten…) Ik heb ‘m echter zelf kunnen repareren en ik speel er nog regelmatig op. Ook op het podium deed hij het altijd goed maar nu wordt hij wel wat bejaard… Eigenlijk heb ik nog nooit een betere 12-string in handen gehad! De pick-up is hetzelfde als de Klira en Cimar. Ik heb deze gitaar al jaren in een “open” C stemming staan. Erg laag dus…

Celebrity Ovation

Modelnr.cc67, serienr.293315, bouwjaar 1983. Ik heb ‘m in oktober 2006 gekregen van fan Johan Bergman. Hij deed er niets mee en vond dat ik er meer aan had… Hoeveel gelijk kan je hebben! De gitaar was nauwelijks bespeeld en dus nog zo goed als nieuw. De bespeelbaarheid was niet al te best dus ik heb er even hard aan moeten werken. Nu speelt hij heerlijk. Het is een goede middenklasser en heeft zich op het podium en in de studio al ruimschoots bewezen. Het was jarenlang één van mijn vaste maatjes… Ik heb ‘m vaak in dezelfde lage open C stemming staan als de Takeharu 12-string. Het was in noodgevallen een mooie back-up voor mijn oude Klira.

Recording King RP-06

Serienr: A 3112930, bouwjaar2014(?) Een zogenaamde parlor gitaar. Naar Amerikaans ontwerp, volgens de bouwwijze uit de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw, handgebouwd in China. Ik heb ‘m in september 2015 gekocht voor een goede prijs via het internet. De slagplaat heb ik er zelf op gemaakt en ik heb er een pickup ingebouwd zodat hij ook goed op het podium te gebruiken is indien nodig. In 2020 heb ik de open mechanieken vervangen door een setje gesloten Klusons. Het is een heerlijk klein gitaartje met een grootse klank en volume! Prachtig!

Ovation Pinnacle 386T

Serienr: 402381, bouwjaar 1992. Als opknapper in juli 2013 gekregen van collega singer/songwriter Arthur Adam. Hij deed hiermee ooit zijn eerste optreden maar had hem op een zeker moment als onbespeelbaar “dood” verklaard. Ik heb de gitaar uitvoerig onderzocht op gebreken en kwam tot de ontdekking dat de halsverbinding van het achterblad was losgekomen. Na dit probleem te hebben verholpen heb ik de ontbrekende mechanieken en topkam (zelf gemaakt uit Zweeds elandenbeen) weer aangebracht en de gitaar fijntjes afgesteld. De elektronica heb ik origineel gelaten en dat werkt prima. De gitaar speelt licht en heeft een eigen geluid. Ik kan hem, omdat het een “actieve” gitaar is, niet gebruiken in mijn normale podium systeem. Ik heb hem daarom in de Nashville Tuning gezet om hem een heel ander geluid te geven. Klinkt erg mooi!

Eko zes snarige banjo

Eko zes snarige banjo. Geen nummers en/of bouwjaar bekend. Ik heb ‘m tweedehands gekocht bij “Musica” in 1990. Om ‘m te kunnen uitversterken heb ik er een zelf gemaakte piëzo in geplakt en een humbucker pickup ingebouwd. Het werkt naar behoren. Ik gebruik ‘m echter zelden meer op het podium. In de studio wel. Een banjo geeft toch een typisch “sfeertje” aan een opname, zeker sinds ik hem in de “Nashville tuning” heb staan. 

Eigenbouw Les Paul

Eigenbouw Les Paul. Bouwjaar 2014. (December)
Na het onbespeelbaar raken van mijn oude Les Paul in november 2014, besloot ik een nieuwe, betere te bouwen. Via het web heb ik bij ML-Factory in Duitsland een ruwe body en hals besteld en heb de gitaar in twee weken afgebouwd met de onderdelen van mijn oude Les Paul. De mooie kleur van de “tijgerstreep” top is verkregen door het hout in te smeren met notenbolster, een in water oplosbaar kleurpoeder gemaakt van de schil van walnoten. De kop van de gitaar is ingelegd met onderdelen van een sieraad wat ik in 2010 van Jessica Kilroy heb gekregen, Een gebakken driehoekje met een piepkleine schildering van de bergen van Montana en een gouden veertje die vrijheid symboliseert.

Eigenbouw Telecaster

Bouwjaar 1985/86. Eigenlijk wilden mijn vriend Bouke Hoekstra en ik een stringbender bouwen, maar dit bleek al snel te ingewikkeld. We hebben er toen maar een gewone “Tele” van gemaakt. In de loop der jaren zijn er door mij nog flink wat zaken aan verbeterd en nu is het een heerlijke gitaar. Hij is gebouwd van mahonie en essenhout en de zwaar “verdunde” en aangepaste hals kwam van een Hondo. De brug pick-up is een DiMarzio “Paf” humbucker en de hals pick-up is sinds augustus 2020 een DiMarzio Twang King. In maart 2006 heb ik er nog een Bill Lawrence enkelspoels element tussen geplaatst.

Eigenbouw obv. Egmond

Eigenbouw op basis van een zeer oude Egmond. De basis van gitaar kreeg ik van iemand die ‘m bij het grofvuil wilde zetten. Dat was in 1982. Veel meer was ie ook niet waard, maar ik vond het toch zonde. De originele hals was echt bagger dus die heb ik al snel vervangen door een goed spelend Hondo halsje. Voor de rest heeft deze gitaar als “knutselbak” vele gezichten gehad. In 2002 heb ik ‘m maar eens echt goed bruikbaar gemaakt door er goede pick-ups en hardware op te zetten. De pickguard komt van de Eko “Jazz” gitaar. Hij klinkt en speelt nu grandioos!

Samick bas

Samick bas. Bouwjaar en type…? Geen idee. Gekocht bij Musica in 2001 voor in de studio. Een bassist vindt het misschien niks, maar voor mij is ’t goed genoeg en hij is al op vele producties uit mij studio te horen.

Eigenbouw Yellowstone 1 Steelguitar

Samen met Bouke Hoekstra gebouwd in 1983/84. De “plank” is van Grieks steenbeuken. Dit hout is zo hard dat je na bewerking je gereedschap kunt weggooien! In 2014 heb ik de metalen bruggen vervangen door hardhouten exemplaren met een titanium “bar” en heb ik er een nieuwe humbucker op gezet. Ik bespeel ‘m in een C-G-C-E-G-C stemming.

Eko semi acoustic

Eko semi/akoestische “Jazz” gitaar. Waarschijnlijk uit midden jaren zestig. Origineel hoort er nog een witte plastic slagplaat op maar die vond ik er zo lelijk op staan dat ik hem er af heb gehaald. Het is een kleine gelamineerde holle klankkast die verassend goed klinkt! De gitaar is verder in originele staat en nauwelijks bespeeld. Ik heb ‘m in 2008 voor mijn verjaardag gekregen van “Friends” bassist Hennie van Lunteren. Hij had hem jaren geleden gekregen uit de erfenis van zijn neef die de gitaar in ’67 nieuw had gekocht. In het voorjaar van 2010 heb ik toch wat zaken veranderd. Een betere snaarhouder, mooiere metalen knoppen, een piëzo in de brug en nieuwe mechanieken. Maar vooral heb ik de hals een heel stuk dunner gemaakt en beter afgewerkt. In mei 2016 heb ik de originele pick-up vervangen door een P-90. Mix deze met het piezo signaal en de gitaar klinkt geweldig!!

Two Buck Chime

Goedkoop (triplex) barrel in 2009 meegekregen van de Marieje (het schip waar ik regelmatig op voer). Het was totaal onbespeelbaar en ook nog eens kapot (gebroken balk en krom- en los getrokken kam). In juni 2011 zelf omgebouwd tot “Hawaii slide”. Het enig andere alternatief was het kampvuur…De schade gerepareerd, brug en topkam verhoogd, snaarhouder er op (op maat gemaakt), extra zangbalkjes er in gelijmd, stuk van de kop afgezaagd en mechanieken omgedraaid. Stemming: C-G-C-E-G-C en spelen maar! Recycling optima forma… In 2011 heeft Jessica Kilroy hem een naam gegeven: “Two Buck Chime”

De Diego Weissenborn

In mijn bezit gekomen in het voorjaar van 2021. Ik had al lang de wens om ooit eens een Weissenborn lapsteelgitaar op de kop te tikken maar dacht dat dit boven budget zou zijn. Gelukkig blijkt dat mee te vallen, tenminste, als je niet té veel verwacht. Dit is een sobere, gelamineerde maar erg netjes, in Spanje gebouwd model. Ik heb de afstelling iets aangepast door de passing van de brug wat te verbeteren en heb de mechanieken vervangen door betere Klusons. Stemming: C-F-C-F-A-C. Een prachtige volle klank!

Shadow

Het merk, nummers en bouwjaar was mij altijd onbekend maar in 2022 kwam ik toevallig, op de sociale media, een oude advertentie tegen van deze gitaar waaruit bleek dat het als postorder voor 117 Gulden werd aangeboden. Het zal uit de jaren 50 á 60 stammen. Een Shadow dus… Ik heb ‘m als wrak gekregen (2000 ?) en heb hem weer enigszins bespeelbaar gemaakt. De slagplaat heb ik zelf gemaakt afgaande op de verkleuring in de lak. Het element had ik nog liggen. Deze is minstens zo oud als de gitaar. Hij klinkt heel aardig, vooral als slide.

Osbama mandoline

Bouwjaar onbekend, wellicht ergens rond 1920/40. In 2000 gekregen van VisAge bassist en “Friend” Hennie van Lunteren. Hij had hem in stukken boven op een kast liggen. Toen ik ‘m kreeg was hij onbespeelbaar omdat de hals onder een verkeerde hoek op de klankkast stond. Ik heb dit op kunnen lossen door de hiel tot aan de toets in te zagen en vervolgens weer vast te lijmen. Het heeft gewekt! Het is een heerlijk klein instrumentje en ik speel er veel op. Om hem ook op het podium te kunnen gebruiken heb ik er een piezo pickup in gelijmd. (Zo’n goedkoop ding uit een kerstkaart!!). Klinkt geweldig!!

Juan Salvador

Modelo 2 klassiek “Spaanse” gitaar in maart 2014 gekregen via vriend, roadie en collega Erwin Hoogenboom. Een relatief goedkoop maar prima instrument, handgebouwd in Spanje. Laminaat mahonie achter- en zijkanten en een mooi red ceder klankblad. Waar op bezuinigd was, een niet afgewerkte toets en frets en erg goedkope mechanieken, heb ik zelf bijgewerkt. De toets en frets netjes gepolijst en de mechanieken vervangen door betere Boston’s. Al met al een mooie afwisseling met alle steelstrings die ik gewoonlijk bespeel. Geen podiumgitaar maar wie weet een mooi ander geluid in de studio…

Turkse Ud

Gekocht in april 2005 in Kusadasi. Het was een soort “halffabrikaat. De klankplaat was niet gelakt, er zat een andere kam/snaarhouder op met nylon snaren en houten stemknoppen. Voor mij onbespeelbaar… Ik heb ‘m dus ernstig verbouwd tot een soort kleine luit. De kam en snaarhouder met pennen, frets in de toets en gitaarmechanieken, alles om hem geschikt te maken voor stalen snaren. En het werkt! Klinkt fantastisch!

Hohner Marineband

Al sinds jaar en dag mijn “bij” instrument. Natuurlijk kan je als gitarist niet zonder een beugel. Ik heb die van mij al jaren aangepast om niet voor een microfoon te hoeven blijven staan. Vroeger had ik er piëzo’s op gemaakt maar sinds de jaren ’90 gebruik ik een Mini-Flex 800/585-7659 “The Soundhole Mic” condensator microfoontje. Op de bovenkant van de beugel heb ik een soortje “windschermpje” gemaakt om te voorkomen dat mijn ademhaling te horen is. In maart 2016 heb ik mijn oude beugel, die ik sinds 1979 had, vervangen voor een nieuwe.

Fishman Amps

Om op het podium een goed geluid te hebben heb ik in 1989 samen met mijn toenmalige vriend en collega “Wild Oat” gitarist een aan mijn wensen aangepaste voorversterker gebouwd. Na flink wat experimenteren werd het een dubbele pre-amp (gitaar-mondharmonica). In 2012 gaf de originele gitaar pre-amp de geest en heb ik hem moeten vervangen door een externe Fishman GII. De parametrische toonregeling heb ik van het gitaarkanaal naar de mondhamonica verplaatst. Een zelf op maat gemaakt pedaal gebruik ik om de kanalen aan of uit te zetten. Er zijn per kanaal twee uitgangen (Line en gebalanceerd XLR). De instrumenten worden verbonden door een standaard microfoonkabel en een splitbox aan m’n gitaarband. De Chertler JAM 100 versterker die er bovenop staat gebruik ik sinds februari 2014, waar nodig, als monitor of als mini PA. Het was vele jaren een mooi meubelstuk en een perfecte set-up. De laatste jaren gebruik ik vaak een simpeler setup bestaande uit een zelfgebouwde splitbox (in plaats van het 19 inch rack) en de Fishman GII pre-amp voor de gitaar. In de meeste gevallen maak ik dan mijn eigen mix van zang, harmonica en gitaar op de Chertler die ik, indien nodig, kan doorkoppelen met een groter PA systeem. Plug and Play…

Triumph Les Paul Goldtop (R.I.P)

Serienr.3233, bouwjaar 1963. Onbespeelbaar geraakt in november 2014. Tweedehands gekocht bij “Muziekhuis Jan” in Deventer ergens eind jaren zeventig van de vorige eeuw. Het was een wrak, maar ik heb ‘m zorgvuldig opnieuw opgebouwd en, in de loop der jaren, aan mijn wensen aangepast. De hals pick-up is een DiMArzio “Paf” en de brug pick-up is een Ibanez “Super 70”. Eigenlijk was er bijna niets meer origineel aan dit instrument. Ik gebruikte ‘m voornamelijk in de studio. Helaas is hij dus in november 2014 onbespeelbaar geraakt en heb ik met spijt in het hart moeten besluiten om hem te slopen ten behoeve van een nieuw te bouwen Les Paul. De resten hangen aan de buitenmuur, in de achtertuin van mijn huis langzaam te vergaan. RIP 1963-2014…